De aanbesteding van de eerste fase van een glasvezelnetwerk voor alle Amsterdamse woningen heeft acht gegadigden opgeleverd. Uit de reacties blijkt volgens de gemeente dat het (inter)nationale bedrijfsleven interesse heeft in betrokkenheid bij het toekomstige 'fiber to the home'-netwerk.
Geinteresseerden konden zich tot eind vorige week inschrijven voor de eerste fase van het project, die 40.000 woningen omvat. De gemeente had gekozen voor een (niet verplichte) Europese procedure. De 'tender' had betrekking op de zogenaamde tweede laag van het netwerk, waarin de fysieke aansluitingen ('dark fiber') worden geactiveerd.
Wethouder Mark van der Horst (ICT) zegt 'zeer tevreden maar ook niet verrast' te zijn door de grote toeloop van gegadigden. Volgens hem hadden deskundigen al eerder bevestigd dat Amsterdam een goede opzet voor de publiek-private samenwerking had gekozen.
De gemeente bestudeert op dit moment de inschrijvingen, die van de uitverkoren bedrijven en consortia een risicodragende investering van 20 tot 30 miljoen euro vergen. Op 13 september krijgen de inschrijvers te horen met welke partijen Amsterdam verder wil onderhandelen. Van der Horst: "Het wordt een moeilijke klus, alle inschrijvingen maken een serieuze indruk." Tot de gegadigden behoren in elk geval KPN Telecom, Versatel, Siemens, BBNet en Cisco aldus de wethouder in dagblad Het Parool. Kabelbedrijf UPC doet bewust niet mee en wil zijn eigen netwerk sneller maken om zo met het gemeentelijke fibernet te concurreren.
Naast de actieve tweede laag is het netwerk opgebouwd uit een fysieke laag (buizen, glasvezelkabels) en een hoogste laag, die van de diensten. Die laatste zal in onderlinge concurrentie worden ingevuld door commerciele bedrijven. Het buizen- en kabelgedeelte wordt aangelegd door Citynet Amsterdam BV, waarin de gemeente alleen een minderheidsaandeel wil nemen.