De kabelsector gaat dit voorjaar in debat met KPN topman Ad Scheepbouwer over het omstreden 'deltaplan glas' van het telecombedrijf. KPN wil zijn lokale infrastructuur in een gereguleerde publiekprivate samenwerking koppelen aan de coaxnetwerken van de kabelbranche. Via een open model kunnen dan meerdere dienstenaanbieders elkaar beconcurreren op de gemeenschappelijke infrastructuur. De kabelsector vindt dat geen goed idee.
Scheepbouwer heeft al toegezegd om dit voorjaar in discussie te gaan over het plan, al moet de datum voor dat openbare debat nog nader worden vastgesteld, zegt Rob van Esch, directeur van de Vecai, de branchevereniging van de kabelmaatschappijen.
Vorige maand presenteerde de kabelsector zijn visie op de maatschappelijke toepassing van breedbandinternet in Nederland onder de noemer Platform Nederland Breed. In een rapport dat aan Minister Brinkhorst van Economische Zaken werd aangeboden zegt de branche liever vast te houden aan een concurrentie tussen infrastructuren. Daarnaast is men tegen gesubsidieerde aanleg van glasvezel.
Links en rechts lopen al enkele van overheidswege gefinancierde glasvezelprojecten, onder meer in Almere, waar de gemeente meerdere aanbieders wil toelaten op een privaatpublieke infrastructuur. De consument kan dan uit meerdere dienstverleners kiezen voor internet, radio en tv. Zo ontstaat voor de kabelsector automatisch meer concurrentie.
De kabelbranche zegt dat het huidige kabelnetwerk met de jongste technieken echter nog jaren meekan. Met de huidige generatie modems kunnen snelheden tot ruim 50 Mbps worden gehaald.
Om de 'glaslobby' een halt toe te roepen heeft de Vecai onder meer een beroep gedaan op Steven van Eijck, voormalig staatsecretaris van Financiën. Ook oud PvdA mediadeskundige Marjet van Zuijlen (tegenwoordig partner bij Deloitte & Touche) en hoogleraar Jeroen van den Hoven (Center for Public Innov@tion aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) maken deel uit van het platform.
Eind maart komt het kabinet met haar visie op de breedbandontwikkelingen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken verklaarde eerder voorstander te zijn van onafhankelijke netwerken die toegang bieden aan zo veel mogelijk dienstenaanbieders.