KPN NetwerkNL heeft deze week bekendgemaakt dat het 60.000 huishoudens en bedrijven in Maastricht op het glasvezelnetwerk gaat aansluiten. Daarmee zet KPN de volgende stap in het bereiken van de doelstelling om voor eind 2021 minimaal nog eens 1 miljoen adressen op glasvezel aan te sluiten.
KPN NetwerkNL verwacht nog dit jaar te gaan starten met de werkzaamheden en gefaseerde uitrol in de Limburgse hoofdstad. Een exacte planning, welke wijken en straten wanneer aan de beurt zijn, is nog niet bekendgemaakt en op de online glasvezelplanning is daarover op dit moment ook nog niets terug te vinden.
Gefaseerde uitrol
Wel is al bekend dat, net zoals in andere stedelijke gebieden, de aanleg van het glasvezelnetwerk wijk voor wijk en straat voor straat zal plaatsvinden. Bewoners en bedrijven worden ruim voor de aanvang van de (graaf)werkzaamheden geïnformeerd. Maar eerst zullen in de voorbereidende fase alle adressen bezocht worden door de glasvezelvoorbereiders om de beste aanlegroute en het optimale aansluitpunt in de woning te bepalen.
Voor het aansluiten van een huishouden of een bedrijf op het glasvezelnetwerk worden geen kosten in rekening gebracht en afname van de diensten is ook niet verplicht. Wanneer het glasvezelnetwerk gereed is kunnen zowel bewoners als bedrijven zelf kiezen of zij er wel of geen gebruik van willen maken. Daarvoor zullen verschillende aanbieders hun telecomdiensten via het netwerk gaan aanbieden.
Eindelijk glasvezel voor Maastricht
Regiodirecteur voor Zuid-Nederland van KPN, Anja de Vos-Biermans ziet de investering in de aanleg van glasvezel in Maastricht als startpunt voor de Provincie Limburg. Dat wil overigens niet zeggen dat in Limburg nog geen glasvezelnetwerken actief zijn. Maar die concentreren zich momenteel wel in de mijnstreken, midden- en een deel van noord Limburg. Het dichtbevolkte Maastricht en aangrenzende Heuvelland zijn tot nu nog altijd gepasseerd als het gaat om het aanbieden van glasvezelnetwerken.
Wethouder John Aarts is dan ook erg blij met de overeenkomst die Maastricht en KPN gesloten hebben voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. "Maastricht is een stad met innovatie hoog in het vaandel. Daar horen de best mogelijke verbindingen bij. Glasvezel helpt ons om de digitale voorzieningen in onze stad te optimaliseren," aldus de wethouder.