Vlak voor de zomer kondigden KPN en APG een verregaande samenwerking aan voor de versnelling van het aanleggen van glasvezel. De partijen richtten daarvoor de joint-venture Glaspoort op. Deze week maakte Glaspoort bekend dat de aanbieder het glasvezelnetwerk vanaf 1 oktober openstelt voor andere aanbieders, ook wel Wholesale Access genoemd.
Providers die hun diensten over het netwerk van Glaspoort willen aanbieden kunnen vanaf 1 oktober glasvezelaansluitingen bestellen. Vooralsnog lijken onder andere providers XS4ALL, Budget, Freedom Internet en Youfone glasvezelabonnementen aan te gaan bieden over het nieuwe Glaspoort netwerk.
Op dit moment bereikt het gezamenlijke glasvezelnetwerk van KPN en APG ongeveer 30.000 aansluitingen. Dat moeten er tussen nu en 2026 in totaal zo’n 1 miljoen worden, verdeeld over meer dan 1.000 kleinere kernen en dorpen en ruim 1.400 bedrijventerreinen.
Open netwerk belofte
Bij de start van Glaspoort beloofden KPN en APG al dat het glasvezelnetwerk een open structuur zou krijgen. KPN is en blijft te allen tijde de hoofdhuurder. Het voornemen om het netwerk ook open te stellen voor andere aanbieders van internet- en telecomdiensten was voor toezichthouder ACM een belangrijke reden de samenwerking tussen KPN en APG goed te keuren.
Op dit moment bereikt het open glasvezelnetwerk van Glaspoort dus zo’n 30.000 adressen. Het bedrijf streeft ernaar het aantal aansluitingen dit jaar nog uit te breiden tot 70.000 adressen. In de loop van het eerste kwartaal van 2022 zullen de eerste glasvezelaansluitingen op bedrijventerreinen gerealiseerd worden.
Het glasvezelnetwerk van Glaspoort is een zogenoemd Passief Optisch Netwerk (PON). Externe aanbieders kunnen hun diensten straks via de actieve ethernetdienst Wholesale Breedband Toegang gaan aanbieden. De maximale up- en download snelheden komen daarbij uit op 1 Gigabit per seconde. Optioneel kunnen ook diverse zakelijke services aangeboden worden, zo stelt Glaspoort.