Internetprovider Starlink van SpaceX ondernemer Elon Musk heeft onlangs bekendgemaakt dat de provider in de tweede helft van dit jaar satelliet internetabonnementen in de Benelux zal gaan aanbieden. Of het een succes wordt, valt te bezien. Satellietinternet is traag en prijzig.
Met Starlink wil Musk een alternatief bieden voor consumenten die in afgelegen of landelijke gebieden nu nog verstoken zijn van breedbandinternet. Over enkele jaren moet Starlink wereldwijd beschikbaar komen. Daarvoor moet een netwerk van ruim 12.000 satellieten in een baan rond de aarde gebracht worden. Op dit moment is ruim 10 procent van de satellieten gelanceerd en geactiveerd.
Starlink is traag
Het idee klinkt mooi, breedbandinternet via een satellietverbinding. Maar er kleven ook wel wat nadelen aan. Ten eerste moet rekening gehouden worden met het feit dat het idee voor Starlink ruim zes jaar geleden tot stand kwam. In een tijd dat de meeste internetverbindingen downloadsnelheden van 10 tot 50 Mb leverden. Tegenwoordig is 100 Mb zo ongeveer de ondergrens en bieden meer en meer (glasvezel)providers al Gigabit internet aan.
Een Starlink internetabonnement biedt momenteel een maximale downloadsnelheid van gemiddeld rond de 30 Mb aan. Dat blijkt uit gegevens van speedtests van gebruikers. De downloadsnelheden schommelen tussen de 10 en 60 Mb. Starlink belooft dat de downloadsnelheden uiteindelijk op maximaal 300 Mb uitkomen, maar dat kan pas waargemaakt worden wanneer het volledige netwerk van satellieten actief is. Ook qua uploadsnelheid blijft Starlink (nog) ver achter. Die schommelt momenteel tussen de 5 en 15 Mbit.
Een ander nadeel van Starlink is de latency (ping-tijden). Die ligt gemiddeld tussen de 30 en 95 milliseconden en moet uiteindelijk volgens de provider onder de 20 milliseconden uitkomen. Die hoge latency is met name voor gamers en consumenten die de verbinding willen gebruiken voor werken in de cloud een groot nadeel.
Starlink is prijzig
Een internet provider die een netwerk van meer dan 12.000 satellieten in een baan rond de aarde brengt om letterlijk overal ter wereld, ook op de oceanen en in woestijnen, breedband internetdekking te kunnen bieden. Dat klinkt niet als een provider die abonnementen voor een paar tientjes per maand aanbiedt. En dat is ook niet zo.
Aan een Starlink abonnement hangt een behoorlijk gepeperd prijskaartje. De modem en satellietontvanger moeten aangeschaft worden voor 499,00 euro (plus 60,00 euro verzendkosten). Daarbij komen dan nog de maandelijkse abonnementskosten van 99,00 euro.
Mobiel internet is een beter alternatief
Het is mooi dat Starlink over enkele maanden in (delen van) Nederland beschikbaar komt, maar goed bekeken is het in ons land eigenlijk geen serieus te nemen alternatief voor breedbandinternet in afgelegen (landelijke) gebieden. Meer dan 99% van Nederland is voorzien van uitstekende 4G dekking en de komende periode wordt ook de dekking van 5G fors uitgebreid.
Voor die plekken in Nederland waar geen glasvezel- of kabelinternet beschikbaar is, is een mobiel internetabonnement simpelweg de beste, en meest voordelige, oplossing. Providers als KPN en T-Mobile bieden een dergelijke service – breedband via mobiel – in die gebieden zelfs standaard al aan, voor een paar tientjes per maand. Starlink zal naar alle waarschijnlijkheid dus geen succes worden in Nederland.