Volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving zijn internetproviders formeel verplicht om klanten de vrije keuze te geven of ze het modem van de provider gebruiken of kiezen voor een eigen modem. Ziggo is echter nog altijd van mening dat het modem geen passief onderdeel van het netwerk is en daarom niet onder de regelgeving voor de vrije modemkeuze valt.
Onlangs werd een klacht van een Ziggo-klant, die het ‘verplichte’ modem van de provider wilde vervangen door een eigen modem, behandeld door de Geschillencommissie Telecommunicatie. Die stelde de gebruiker in het gelijk en kwam met een bindend advies waarin gesteld werd dat Ziggo haar gebruikers een vrije modemkeuze moet gaan bieden.
Ziggo stapt naar de rechter
Dit betekent dat Ziggo verplicht wordt om de netwerkspecificatie openbaar te maken zodat klanten de mogelijkheid krijgen om met die specificaties een eigen modem aan te sluiten, als zij dat willen. Ziggo liet echter direct weten daar niet aan te zullen voldoen en naar de rechter te stappen om het besluit van de Geschillencommissie Telecommunicatie aan te vechten.
Dit betekent ook dat de Ziggo-klant die de klacht ingediend heeft, voor de rechtbank zal moeten verschijnen. Omdat de provider niet wil dat de betreffende klant geconfronteerd wordt met (hoge) juridische kosten, heeft Ziggo aangeboden die te willen vergoeden.
In principe is het besluit van de Geschillencommissie Telecommunicatie bindend en zou het direct in werking treden. De gang naar de rechter waar Ziggo nu voor gekozen heeft, betekent tevens dat de uitvoering van het bindend advies, hangende de afloop van de rechtszaak, opgeschort wordt.
Beleidsregel Netwerkaansluitpunt
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) werkt ook al geruime tijd aan (Nederlandse) regelgeving met betrekking tot de vrije modemkeuze. In de Conceptbeleidsregel Netwerkaansluitpunt die vorig jaar gepubliceerd werd voor consultatie bepleit de ACM ook dat het modem een passief onderdeel is van het netwerk.
“De telecomaanbieder is eigenaar van het ‘vaste netwerkaansluitpunt’ dat (vanuit het netwerk bezien) ligt aan het einde van de kabel die de aanbieder in de woning van de consument binnen heeft gebracht. Consumenten kunnen daarop een eigen modem, router of mediabox aansluiten”, aldus de ACM in de Conceptbeleidsregel Netwerkaansluitpunt.
Wanneer deze beleidsregel definitief ingevoerd wordt, is nog niet precies bekend. Volgens de planning zou dat in juni van dit jaar moeten gebeuren. Binnen enkele weken dus. Van de grote providers biedt onder anderen KPN hun klanten al de optie om een eigen modem te installeren. T-Mobile geeft aan dat zij zich, mocht het zover komen dat vrije modemkeuze verplicht wordt, aan de regels zullen houden.