Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), inzake het verplicht openstellen van het kabelnetwerk door VodafoneZiggo vernietigd. Dit betekent dat VodafoneZiggo geen andere aanbieders toegang tot haar kabelnetwerk hoeft te geven.
Diverse concurrenten hadden daarvoor een zaak aangespannen bij de ACM. Die bepaalde eind 2018 in het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Acces, het zogenoemde WFA-besluit, dat VodafoneZiggo en KPN vanwege een aanmerkelijke marktmacht verplicht werden hun netwerken open te stellen voor concurrenten.
Tegen dat besluit tekenden VodafoneZiggo en KPN beiden beroep aan bij het CBb. Naar nu blijkt met succes. Volgens het CBb heeft de ACM niet kunnen aantonen dat de providers over de vermeende aanmerkelijke marktmacht beschikken. Tegen de uitspraak van het CBb kan niet meer in beroep gegaan worden en het is daarmee dus definitief.
VodafoneZiggo verheugd, ACM teleurgesteld
VodafoneZiggo gaf in een reactie aan verheugd te zijn met de uitspraak. "Wij hebben altijd geloofd dat de breedbandmarkt in Nederland zeer competitief is. Netwerkconcurrentie heeft geresulteerd in aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen. Het besluit van ACM zou de goed functionerende markt in gevaar hebben gebracht zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is. Nu blijven we de volledige focus houden om te investeren in het Giganet netwerk van de toekomst en innovatieve producten en diensten, zodat we onze koploperspositie in Europa kunnen behouden", aldus de woordvoerder.
De ACM reageerde, uiteraard, teleurgesteld op de uitspraak van het CBb. Een woordvoerder benadrukte dat zorgen van de ACM over de concurrentie op voor de samenleving cruciale telecommarkten blijven bestaan. "In deze tijd wordt het belang van toegang tot netwerken en investeringen daarin nog extra benadrukt."
Het is niet voor het eerst dat de ACM een kabelnetwerk middels regulering verplicht probeert open te stellen en uiteindelijk door het CBb teruggefloten wordt. Daar waar de ACM stelt dat regulering nodig is om de aanmerkelijke merkmacht van VodafoneZiggo (en eerder ook UPC) en KPN te beteugelen, is de CBb nu voor de tweede keer een andere mening toegedaan.
KPN mag concurrenten ook weren
De vernietiging van het WFA-besluit geldt, zoals gezegd, ook voor KPN. Die provider heeft haar netwerk al langere tijd opengesteld voor andere aanbieders waaronder bijvoorbeeld T-Mobile, Online.nl en Youfone. Dat komt met name omdat KPN al ver voor 2018 verplicht werd haar netwerk open te stellen voor concurrenten. KPN had immers tientallen jarenlang een monopolie als enige Nederlandse telecomprovider. Een positie die het bovendien verkreeg ten tijde dat het nog een staatsbedrijf was (PTT Telecom). Daarom bepaalde de OPTA in 2005 dat KPN haar vaste netwerk moest openstellen voor andere aanbieders.
Met het besluit van het CBb achter de hand zou KPN nu dus kunnen besluiten de overeenkomsten die het heeft met andere aanbieders die van haar netwerk gebruikmaken aan het einde van de looptijd niet te verlengen.
De kans dat dat ook echt gaat gebeuren is echter klein. Los van de looptijd van deze contracten betreft het ook klanten en partners die KPN omzet opleveren. Omzet die de provider niet snel aan de kant zal schuiven.