VodafoneZiggo is al ruim een jaar druk bezig met het upgraden van de maximaal haalbare snelheid op haar vaste netwerk. De provider gaat in de loop van 2022 alle klanten toegang geven tot een downloadsnelheid van maximaal 1 Gigabit. Inmiddels is VodafoneZiggo ook al bezig met het testen van de volgende stap waarbij downloadsnelheden tot 10 Gigabit gehaald kunnen worden.
Deze week maakte de provider bekend dat het al gelukt is om op het bestaande vaste netwerk die snelheid, in een testopstelling, te kunnen bereiken. De test werd uitgevoerd op de TEC Campus van VodafoneZiggo in Amsterdam. Daar worden onder andere netwerkinnovaties getest en het is ook de locatie waar de provider haar monteurs opleidt. Voor de test werd een opstelling gemaakt met zes aan elkaar gekoppelde modems die elk maximaal 2,5 Gb kunnen verwerken omdat er momenteel nog niet veel modems zijn die een downloadsnelheid van 10 Gb aankunnen.
10 Gb zonder graven
Het grote voordeel, zo stelt CEO Jeroen Hoencamp, is dat voor deze snelheidsverbetering, wanneer die uitgerold gaat worden, geen graafwerkzaamheden nodig zijn. VodafoneZiggo beschikt over een zogenoemd hybride vaste netwerk. Dat is voor 97 procent verglaasd en alleen de laatste meters, van de wijkkast tot de meterkast in huizen en bedrijven, is nog een coax-netwerk. Door middel van de DOCSIS 3.1 technologie is het mogelijk om ook over coax snelheden tot 10 Gb te leveren.
“Onze ambitie is om Nederland klaar te stomen voor de digitale toekomst. In 2019 zijn wij begonnen met de uitrol van gigabit-internet, met een downloadsnelheid van 1Gb. Op dit moment hebben al ruim 3 miljoen huizen en bedrijven toegang tot gigabit-snelheden en in de loop van 2022 geldt dit voor alle huizen en bedrijven die op ons netwerk zijn aangesloten. Met deze test laat VodafoneZiggo zien dat snelheden die 10 keer zo hoog zijn als de huidige topsnelheden, in de toekomst mogelijk worden”, aldus Hoencamp.
De provider heeft nog geen tijdpad genoemd waarbinnen de upgrade naar 10 Gb verwacht kan worden. Hoewel er voor het opwaarderen van de snelheid geen graafwerkzaamheden nodig zijn, zullen de bestaande modems die bij de klanten thuis en op kantoor staan wel vervangen moeten worden door modellen die deze hoge snelheden aankunnen.